sunnuntai 30. lokakuuta 2016

Impparipampparit – imetysliivien valinnasta

Imetyksen onnistuminen on monella tuoreella äidillä mielen päällä. Onnistuuko? Miten? Missä voin imettää? Entä jos se ei onnistukaan?
Kaikilla imettäminen ei ole se ihana yhteys äidin ja vauvan välillä, jota se parhaimmillaan voi olla. Tukea on kuitenkin mahdollisuus saada – ja sitä kannattaa hyödyntää! Totisesti imettäminen voi olla myös tekniikkalaji: ja parhaat mahdolliset varusteet takaavat imetyksen miellyttävyyden.

Tänään Vaippakakkukeisarin blogissa keskitymmekin kysymykseen impparipamppareista – miten valita täydelliset imetysliivit ja mitä tulee huomioida? Asiantuntijana meillä on Päivi Laukkanen, jolla on Helsingissä, Kampissa, myynnissä aivan THE parhaat imetysliivit: jotka ovat kaiken lisäksi kauniita. Liivejä myydään myös www.bebes.fi . Here we go!
Päivi, mitkä ovat mielestäsi imetysliivien tärkeimmät ominaisuudet?
Imetysliivien tärkeimpiä ominaisuuksia ovat mukavuus ja tuki. Vauvaa imetetään monissa eri asennoissa, myös makuultaan, jolloin liivit eivät saa painaa mistään. Imetysliivejä käytetään myös öisin, koska maitoa saattaa roiskua rinnoista ja liivinsuojat eivät pysy paikoillaan ilman liivejä. Rinnat saattavat olla myös niin arat, että kaipaavat tukea myös öisin.
Kuinka monet liivit tarvitaan ja koska on oikea shoppailuhetki?
Ainakin yhdet imetysliivit on hyvä ostaa jo ennen synnytystä, viimeistään 4-6 viikkoa ennen laskettua aikaa. Silloin arvioidaan, että rinnan koko muuttuu maidon nousun myötä noin yhden kuppikoon verran. Rinnan ympärys taas kaventuu, kun vauva on syntynyt. Suosituissa saumattomissa liiveissä koko valitaan paitakoon mukaan (S-XL), joten se on melko helppo valita oikein. Liiveihin tulee jäädä hieman kasvun varaa.

Imetysliivit voi hyvin ostaa jo raskausaikana. Moni käyttää saumattomia imetysliivejä jo raskausaikana, koska ne ovat yleensä erittäin mukavat päällä. Joskus rinnan koko tietenkin saattaa vielä muuttua maidon noustua niin paljon, että raskausaikana ostetut liivit ovat pienet. Silloin ne voi laittaa hetkeksi kaappiin. Niille tulee kuitenkin yleensä uudestaan käyttöä, kun maidontuotanto on tasaantunut ja rinnan koko palautuu 3-6kk synnytyksen jälkeen.

Useimmat äidit tarvitsevat ainakin kolmet imetysliivit, sillä imettäessä liivit likaantuvat nopeammin, kuin normaalikäytössä.
Kaarituelliset vai -tuettomat?
Kaarituellisia liivejä ei suositella käytettäväksi ihan imetyksen alkutaipalella, sillä ne saattavat painaa maitorauhasia ja osaltaan aiheuttaa ongelmia, esim. rintatulehdusta. Kun suurin turvotus on laskenut ja maidontuotanto tasaantunut noin 6-8 viikkoa synnytyksen jälkeen, kaarituelliset liivit voi ottaa käyttöön. Jos rinnat ovat kovin raskaat ja kaipaavat jo heti alussa kaaritukien antamaa tukea, on hyvä valita esim. joustava flexiwire. 

Jotkut äidit pystyvät hyvin käyttämään kaarituellisia liivejä alusta alkaen. Tärkeintä on tarkkailla ja seurata rintojen vointia. Jos ongelmia ja kipua ilmenee, silloin on hyvä vaihtaa kaarituettomiin. Ainakin yhdet liivit tai imetystoppi olisi hyvä olla kaarituettomat, että niitä olisi mukava käyttää esim. öisin ja kotona vauvan kanssa loikoillessa.
Muita vinkkejä odottavalle tai jo imettävälle äidille?
Monet äidit ajattelevat raskausaikana, etteivät tarvitse erillisiä imetysvaatteita, mutta useimmat palaavat kuitenkin ostoksille vauvan synnyttyä. Muutama käytännöllinen imetyspaita ja imetystoppi helpottavat arkea hurjasti. Vauvalla saattaa olla nälkä kerran tunnissa ja rintaa kaivetaan esiin siellä missä nälkä yllättää. Silloin hyvät imetysvaatteet helpottavat paljon.

Imettäjän on hyvä muistaa, että naisen keho on ihmeellisen viisas kapistus. Rinta tekee maitoa niin paljon, kuin vauva tarvitsee, kunhan vauva saa vaan olla rinnalla niin paljon, kuin haluaa. Mitä enemmän vauva on rinnalla ja stimuloi rintaa, sitä enemmän rinta tuottaa maitoa. Imetyksen edetessä rinta oppii tietämään miten paljon maitoa tarvitaan ja maidontuotanto tasoittuu. Jos imetyksessä tulee eteen haasteita ja ongelmia, kannattaa hakea apua vaikkapa imetyksen tuen fasebook-ryhmästä tai ilmaisesta neuvontapuhelimesta 09 4241 5300.
Useimmiten imetysongelmat ratkeavat, jos niihin saa oikeanlaista apua ja tukea.
Superkiitos Päivi ja bebes.fi – ja onnea kaikille täydellisten imetysliivien metsästykseen!
Syksyisin terveisin,
Tiina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti